Genetika povodí

6.4.2020
Citace:
Naiara Guimaraes Sales et al., Fishing for mammals: Landscape-level monitoring of terrestrial and semi-aquatic communities using eDNA from riverine systems, Journal of Applied Ecology, 2020: doi: 10.1111/1365-2664.13592
Zdroj
Jezevec evropský (Meles meles, angl. Europaen badger), jeden z vysledovaných živočichů, kallerna/CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).

Savce, kteří žijí v povodí vodního toku, lze identifikovat podle částí jejich DNA ve vodě. Vzhledem k rozsáhlým informacím o genomu řady živočichů můžeme jejich přítomnost určit podle genetického materiálu, který se do vody dostane třeba s trusem. Platí to pro ryby a obojživelníky, použitelnost metody i pro savce nyní prokázala analýza vzorků vody odebraných z anglických a skotských potoků, říček a řek. Identifikovali v nich DNA více než 20 savců vyskytujících se v povodí jednotlivých vodních toků, od hrabošů přes jezevce a lišky až po jeleny. Výsledky se shodovaly s údaji, které byly v příslušných oblastech získány jinými metodami.

Jelen evropský, (Cervus elaphus, angl. red deer) leden z identifikovaných savců, Sonya7iv/CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0).Savce vzhledem k jejich inteligenci je nejobtížnější sčítat. „K jejich zjištění a sledování se proto používají jiné metody, jako je vyhledávání otisků nohou, výkalů nebo nasazení fotopastí. Jde však o složité a drahé metody. Komplikované metody již možná nebudou brzy nutné. Snad postačí odebrat několik lahví vody, vzít je do laboratoře a analyzovat DNA. Ukázali jsme, že environmentální DNA získaná z vody nám může poskytnout informace o přítomnosti nebo nepřítomnosti savců kvůli ochraně přírody. Lze toho široce využít ke sledování úbytku nebo obnovy populací nebo k včasnému odhalení invazivních druhů,“ říká spoluautor Allan McDevitt z University of Salford.

 
Odeslat komentář k článku "Genetika povodí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Genetika povodí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace