Elektromagnetické dělo

4.2.2008
Snímek projektilu těsně po výstřelu pořízený 31.1.2008 vysokorychlostní kamerou (foto US Navy)

Americké námořnictvo provedlo na střelnici ve virginském Dahlgrenu úspěšný test elektromagnetické děla. Projektil urychlilo elektromagnetické pole a nikoliv rozpínajícími se plyny po výbuchu nálože, jako je tomu u běžných střelných zbraní. Jeho rychlost u ústí hlavně činila 2.520 m/s. Nová zbraň by měla být zařazena do výzbroje po roce 2018, kdy by však rychlost projektilu při ústí hlavně měla sedminásobně přesáhnout rychlost zvuku. Na cíl vzdálený 370 km dopadne rychlostí 5 M, takže samotná kinetická energie dopadu bude stačit na jeho zničení.

Pan Jan Jelínek 4.2.2008: Nevyplatí se vzhledem k tomu, jaký to má příkon. To už je ostatně stará dětská hračka: kovový kroužek navlečený na společné jádro s cívkou po zapnutí proudu odletí...

akademon.cz 4.2.2008: Jistě, příkon takového zařízení je obrovský. Při výstřelu se uvolní energie 10,64 megaJoulů! Vojáky však cena jejich hraček moc nezajímá. Rychlost, jakou klasické dělo může udělit projektilu, je omezena rychlostí molekul hořícího plynu, kterou nelze zvyšovat. U elektromagnetického děla teoreticky žádné obdobné omezení neexistuje.

Zephir 4.2.2008: Není to tak jednoznačné, vzhledem k tomu, jakým mechanismem se ta věc urychluje. Např. ty hromady dýmu jsou odpařené části elektrod.

Pan Ladislav 10.2.2008: Tato technologie je potencialně perspektivní pro vypouštění drobných satelitů do vesmíru. Co se týká energetické náročnosti může být nižší než u rakety. Pokud vypouštíme satelit pomocí rakety musíme počítat nejen s váhou samotného satelitu, ale tež s váhou celé rakety včetně paliva.

Emil 21.2.2008: S těmi satelity bych tak nepospíchal, zrychlení předmětů z takového zařízení musí být obrovské a satelity obsahují zpravidla velmi citlivá a unikátní zařízení. Další možností je prodloužení startovací rampy na mnoho km a tím zajistit snížení zrychlení, ovšem...

akademon.cz 1.11.2011: K dnešnímu dni vypálilo americké námořnictvo již 1000 výstřelů z pokusného elektromagnetického děla.

21.3.2017: Námořnictvo Spojených států uvolnilo video z testů vylepšeného elektromagnetického děla, které proběhly loni 17.listopadu.

 
Odeslat komentář k článku "Elektromagnetické dělo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Elektromagnetické dělo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace