Dům do Slunečního desetiboje

18.7.2013
vizualizace domu pro Solar Decathlon

Tisková zpráva ČVUT: Tým Českého vysokého učení technického v Praze byl v lednu 2012 jako vůbec první zástupce z České republiky vybrán do finále 6. ročníku mezinárodní soutěže Solar Decathlon. Téměř dva roky studenti projektovali, zajišťovali financování, propagaci a od jara 2013 vlastními silami dům stavěli. Svoji soutěžní stavbu AIR House představili veřejnosti ve středu 17. července před Novou budovou ČVUT v Dejvicích. Solar Decathlon je mezinárodní studentská soutěž, pořádaná americkým ministerstvem energetiky, ve které má 20 vybraných univerzitních týmů z celého světa za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky zcela soběstačný rodinný dům. Stavby vznikají na půdě univerzit, během závěrečné přehlídky jsou hodnoceny v 10 disciplínách. Šestý ročník soutěže se bude konat v Orange County Great Park v kalifornském Irvine, kde bude první mezinárodní událostí v nově vznikajícím ekologickém parku.

Hlavní charakteristikou AIR House je jednoduchý design a fungování a nadčasové provedení. Dům je celý vyrobený ze dřeva: nosná konstrukce, tepelná izolace, fasáda, vnitřní povrchy a zařizovací předměty. Dřevo má nízkou hodnotu svázané primární energie, je 100% obnovitelné a nikdy nevyjde z módy. Hlavní nosnou konstrukci AIR House tvoří masivní dřevěné CLT (Cross Laminated Timber) panely. Mají výborné akustické parametry, vysokou požární odolnost a pozitivně přispívají k tepelné stabilitě interiéru. Veškerou energii pro svůj provoz získává AIR House ze slunečního záření. Energetická koncepce vychází z principu „domu v domě“. „První kůži“ tvoří tepelně izolovaná obálka obytného prostoru z masivních dřevěných panelů v kombinaci s přírodní dřevovláknitou tepelnou izolací. Dřevěná pergola jako „druhá kůže“ zmírňuje tepelnou zátěž, prostřednictvím fotovoltaických panelů vyrábí elektrickou energii a díky trubicovým vakuovým solárním kolektorům zajišťuje dostatek teplé užitkové vody. AIR House je vybavený stropními panely pro sálavé vytápění a chlazení. Z pohledu tepelného komfortu je výhodou malé proudění vzduchu v místnosti, při kterém se minimálně víří prach a mikroorganismy. Teplota v místnosti je oproti vytápění tělesy rovnoměrnější, to umožňuje její snížení o 1 - 3°C, aniž by se narušila tepelná pohoda člověka. AIR House má jednoduchý systém inteligentní elektroinstalace, který se využívá pro ovládání a regulaci osvětlení, monitoring spotřeby a výroby elektrické energie. Možnost odpojit při odchodu veškeré zásuvkové obvody, které nejsou potřeba, nebo regulovat umělé osvětlení podle vnějších světelných podmínek zvyšuje uživatelský komfort.

Andrea Vondráková 13.10.2013: V Orange County Great Park v Kalifornii skončila tento víkend prestižní architektonická soutěž Solar Decathlon, které se letos poprvé v historii soutěže účastnil tým z České republiky. Air House studentů Fakulty architektury ČVUT nadchl porotu a vyhrál v celkovém hodnocení nádherné 3. místo. Kromě toho si odnesl první místo v kategorii Architektura a Energetická bilance, 2. místo v kategorii Technika, 3. místo v Atraktivitě pro trh, Komfortu a Teplé vodě.

Odeslat komentář k článku "Dům do Slunečního desetiboje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dům do Slunečního desetiboje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace