Doroste více hlaviček

10.2.2019
Citace:
M.C.Vogg et al., An evolutionarily-conserved Wnt3//β-catenin/Sp5 feedback loop restricts head organizer activity in Hydra, Nature Communications, volume 10, Article number: 312, 2019, https://doi.org/10.1038/s41467-018-08242-2
Zdroj
Mikroskopický snímek nezmara obecného (Hydra vulgaris), foto Corvana, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

Neuvěřitelnou regenerační schopnost mají několikamilimetroví živočichové, zvaní nezmaři (rod Hydra). Jak vypadají, vidíme na obrázku. Odřízneme-li ústní otvor i s chapadly a pořádnou částí těla, během hodin až dní zcela doroste. Zodpovídá za to bílkovina Wnt3, která vazbou na receptor na povrchu buňky spouští proces, který vede k hromadění bílkoviny β-kateninu v cytoplasmě. Odtud přechází do buněčného jádra a ovlivňuje transkripci genů. Jde o prastarou signalizační cestu, kterou nacházíme u všech vícebuněčných včetně lidí.

Nezmar, který po potlačení tvorby bílkoviny Sp5 regeneroval s více ústy a chapadly, foto Brigitte Galliot, UNIGE .Mechanismus, který růst ústního konce nezmara brzdí, aby jich nenarostlo více, odhalili vědci teprve nedávno. Uzavření zpětné vazby signalizační cesty Wnt3/β-katenin způsobuje bílkovina Sp5. Jak vidíme na obrázku, bez ní naroste poškozenému nezmarovi více ústních konců s chapadly. U lidí je Wnt signalizace aktivní zejména během embryonálního vývoje a u některých typů rakoviny. Odhalení inhibitoru může vést k přípravě selektivních cytostatik.

Nezmara při lovu pomocí žahavých chapadel můžeme shlédnout zde.

 
Odeslat komentář k článku "Doroste více hlaviček "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Doroste více hlaviček " e-mailem

Diskuse/Aktualizace