Do sebe, kolibříci

20.1.2019
Citace:
A.Rico-Guevara et al., Shifting Paradigms in the Mechanics of Nectar Extraction and Hummingbird Bill Morphology, Integrative Organismal Biology, Volume 1, Issue 1, 1 January 2019, oby006, https://doi.org/10.1093/iob/oby006
Zdroj
Kolibříci v boji, foto  Cristian Irian, Finca Colibrí Gorriazul, Colombia.

Kromě sání nektaru z květů jsou zobáčky tropických kolibříků uzpůsobeny i k vzájemnému boji. Záběry vysokorychlostní kamery ukázaly, že zobáky buď bodají nebo vytrhávají peří. Využívají ostrou špičku nebo zuby připomínající výstupky či zpětné háčky.

Zobák jihoamerického kolibříka modrolícího (Colibri coruscans). Úsečka je 1 mm dlouhá. Zobák samečka (A) nahoře je ostřejší a má zpět zahnuté výstupky v porovnání se samičím zobáčkem (B) dole, foto  A.Rico-Guevara et al., Shifting Paradigms in the Mechanics of Nectar Extraction and Hummingbird Bill Morphology, Integrative Organismal Biology, Volume 1, Issue 1, 1 January 2019.Výzkum proběhl na území Kolumbie, Brazílie, Peru a Kostariky. Alejandro Rico-Guevara, vedoucí výzkumného projektu, říká: „Mysleli jsme si, že život kolibříka je o sání květového nektaru. Ale pak jsme objevili podivné struktury a tvary: pevné zobáky a háky jako zuby. Nedávají žádný smysl, pokud jde o co nejúčinnější sbírání nektaru.“ Hustota kolibříků v tropech je čtyřnásobná, Možná proto musí být agresivnější při zajišťování potravy.

 
Odeslat komentář k článku "Do sebe, kolibříci "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Do sebe, kolibříci " e-mailem

Diskuse/Aktualizace