Detektor zachytí jedinou molekulu

8.3.2010

Chemičtí inženýři z amerického MIT vedení Michaelem Stranoem sestrojili z uhlíkových nanotrubic detektor, který zaregistruje jedinou molekulu peroxidu vodíku. Jejich detektor má složit ke sledování peroxidu vodíku při biologických procesech, takže ho tvoří uhlíkové nanotrubice s navázanými fluorescenčními skupinami zabudované v kolagenu. Na něm mají růst buňky, které vědci chtějí tímto způsobem sledovat. Peroxid vodíku na jedné straně sice biologické struktury poškozuje, na druhé straně se v malém množství podílí na přenosu informací na molekulární úrovni. Detekce peroxidů má význam i v boji proti terorismu, protože se stále více šíří používání trhavin založených na peroxidech, které jsou standardními postupy, jež detekují oxidu dusíku, nezjistitelné (akademon.cz 25.3.2008).

Prof.Yael Hanein, Dr.Slava Krylov a Assaf Ya'akobovitz z Telavivské univerzity sestrojili za použití uhlíkové nanotrubice miniaturní akcelerometr.

Týmu prof.Briana Wardla rovněž z MIT se podařilo připravit uhlíkové nanotrubice bez použití dosud nejrozšířenějších kovových katalyzátorů. Zjistili, že oxid zirkoničitý funguje neméně dobře.

akademon.cz 11.9.2010: Stranův tým pokračoval ve svých výzkumech a nyní se mu daří stejnou technologií detekovat pohyb jednotlivých iontů, které jsou mnohem menší než molekuly. Studovali pohyb chloridového aniontu a sodného kationtu, tedy rozpuštěné soli. Takové výzkumy mohou mít velký význam pro vývoj nových technologií pro odsolení mořské vody.

 
Odeslat komentář k článku "Detektor zachytí jedinou molekulu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Detektor zachytí jedinou molekulu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace