Další generace kontaktních čoček

18.1.2008
Kontaktní čočka s displejem v ruce jednoho v vynálezců (foto University of Washington)

Inženýři z University of Washington zhotovili kontaktní čočku kombinovanou s displejem z červených diod LED. Pokud si ji vsadíte do oka, zkoriguje nejen vaši oční vadu. Uvidíte kombinovaný obraz vnějšího světa, který byste spatřil normálně, s tím, co se zobrazuje na displeji v čočce. Možnosti využití i zneužití jsou nedozírné. Jistě po něm sáhnou tvůrci videoher. Řidiči a piloti nebudou muset sklápět zrak, aby viděli údaje přístrojů. Projevy z paměti bude moci pronést každý s minimální přípravou a na diskusích politiků se bude podílet celý tým odborníků. Opisování a podvádění u zkoušek bude snazší.

Pan Tomáš Vodička 23.1.2008: To mi tedy není jasné, jak tohle funguje; vždyť čočka se nachází zcela mimo hloubku ostrosti optického systému oka. Nedovedu si představit, jak by člověk mohl vidět jakýkoliv obrazec vytvořený na čočce. Navíc se z fotky zdá, že zobrazovací plocha podstatně přesahuje do oblasti duhovky, kam člověk vůbec nemůže vidět. Napadlo mě jestli nejde spíš o obraz, který uvidí ostatní lidé v oku nositele. To by bylo podstatně méně užitečné, docela hezký efekt vhodný tak na diskotéku... Otázkou je také zdroj energie a přenos potřebných dat. Můžete prosím uvést nějaké podrobnosti, nebo odkaz na zdroj?

akademon.cz 24.1.2008: Nemyslím, že bylo možné získat podstatné detaily, protože vynálezci je budou tajit. Máte naprostou pravdu, že oko nemůže zaostřit na tak krátkou vzdálenost, takže jakýkoli obraz vytvořený přímo na něm by nutně byl nezřetelný. Diody však mohou vytvářet obraz třeba přímo na sítnici? Kromě vlastních zdrojů světla musí zařízení obsahovat ještě napájení, řídící obvody a paměť nebo přijímací anténu, u kterých nevadí, že budou ležet na duhovce. Naopak bude žádoucí, aby byly okem neviditelné a nezkreslovaly tak obraz.

merlin 111 20.3.2008 (Reakce na p.Vodičku): Nemyslím si, že by bylo ideální vídět obraz při jakémkoliv zaostření lidského oka, spíše by zřejmě byla žádoucí funkce jen při určitém zaostření /snad na velmi blízkou vzdálenost/.IMHO Celá kontaktní čočka má také určitou tloušku, takže je určitě reálné implementovat nějakou tu optiku před světelný zdroj, v budoucnu patrne i s nějakým vychylováním paprsku pro vyšší rozlišení.

 
Odeslat komentář k článku "Další generace kontaktních čoček "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Další generace kontaktních čoček " e-mailem

Diskuse/Aktualizace