Co přineslo Apollo

23.7.2019
Citace:
https://www.wissenschaft.de/astronomie-physik/was-haben-uns-die-apollo-missionen-gebracht/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wissenschaft.de_22-07-2019
Zdroj
Oficiální znak mise Apollo 11, obr.NASA.

Nedělní 50.výročí dosažení Měsíce představuje příležitost připomenout alespoň nejvýznamnější technologie vyvinuté v rámci projektu, které dnes pokládáme za samozřejmost. Elektronické řízení, které nacházíme v každém automobilu či letadle, vzniklo pro kosmické lodě Apollo. Místo táhel a pák od řídích k ovládaným prvkům se veškerá informace pomocí snímačů převede do elektrického signálu, což umožňuje mnohem citlivější řízení.

Systém kontroly kvality založený na klíčových bodech, dnes rozšířený v celém potravinářském průmyslu, vznikl kvůli kontrole kvality potravin pro kosmonauty. Bylo by extrémně nežádoucí, aby během kosmického letu někdo onemocněl kvůli zkaženému jídlu.

Složená reflexní termoizolační folie.Reflexní termoizolační folie využívají záchranáři, aby zabránili podchlazení pacientů. Často se do nich halí i sportovci po výkonu a je zcela běžně na trhu s cenou kolem 30 Kč. Jako lehký izolační materiál vznikla v rámci projektu Apollo. Systém tlumení nárazu při přistání je dnes běžně užíván jako ochrana budov, mostů a přehrad proti zemětřesení.

Reakční schéma stříbro zinkového akumulátoru při nabíjení.Po katastrofě Apolla 13 byl jako záložní zdroj servisního modulu nasazen stříbro-zinkový článek s hustotou energie, kterou nepřekonaly ani současné lithiové články. Využívá v torpédech, ponorkách a nejnověji od roku 2013 pro napájení naslouchátek pro nedoslýchavé, přičemž vydrží až 1.000 nabíjecích cyklů.

 
Odeslat komentář k článku "Co přineslo Apollo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Co přineslo Apollo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace