Čichám, dokud dýchám

7.5.2019
Citace:
Ofer Perl et al., Human non-olfactory cognition phase-locked with inhalation, Nature Human Behaviour (2019) https://doi.org/10.1038/s41562-019-0556-z
Zdroj
Žlutě jsou  na řezu lidskou hlavou vyznačeny olfaktorické nervy směřující do rovněž žlutého čichového bulbu, obr.Patrick J. Lynch, medical illustrator [CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)].

Zpracování čichovým vjemů je v mozku úzce sfázováno s dýcháním. Logicky nemá smysl vyhodnocovat čichové vjemy při výdechu, ale pouze při vdechu. Vědci z Weizmannova institutu věd v izraelském Rehovotu odhalili, že zpracování signálů ostatních smyslů je v mozku stejným způsobem sfázováno s nádechem, přestože k tomu není důvodu. A opačně, soustředění se na vnímání vyvolá nádech. Propojení vzniklo během evoluce, protože čich je nejstarší smysl a vedl ke vzniku dalších mozkových funkcí.

Informace z čichových orgánů sbírá u obratlovců část mozku zvaná čichový bulbus (bulbus olfactorius, též čichový kyj, viz obr.) Nachází se na spodku předních částí hemisfér koncového mozku. Čím je větší, tím významnější roli má čich pro dané zvíře. Zvláště velký je např. u žraloků nebo psů.

 
Odeslat komentář k článku "Čichám, dokud dýchám "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Čichám, dokud dýchám " e-mailem

Diskuse/Aktualizace