Chuťové receptory v evoluci lidského druhu

19.8.2005

Současný Homo sapiens sapiens má na jazyku receptory pro pět druhů chuti: sladkou, hořkou, slanou, kyselou a tzv. umumi (glutamát sodný v polévkovém koření). Nedávná studie týmu z Velké Británie, USA a Německa na 60 populacích z celého světa ukázala, že během vývoje v posledních několika desetitisících let se zvětšila citlivost receptorů pro hořkost, zřejmě proto, aby se snáze rozeznaly toxiny, chutnající hořce, například kyanid. Ve hře je tu 25 genů, které kódují receptory pro hořkost, a z nich byl určen gen TAS2R16, jehož varianta označená K127N zřejmě vznikla až v období středního pleistocénu před 30 000 až 200 000 lety.

Odeslat komentář k článku "Chuťové receptory v evoluci lidského druhu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chuťové receptory v evoluci lidského druhu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace