Chladí bez energie

23.4.2019
Citace:
A.Chilling et al., Heat flowing from cold to hot without external intervention by using a “thermal inductor”, Science Advances 19 Apr 2019: Vol. 5, no. 4, eaat9953, DOI: 10.1126/sciadv.aat9953
Zdroj
Schéma oscilačního obvodu chladícího bez dodání energie.

Přenos tepla z chladnějšího tělesa na teplejší bez dodání energie neodpovídá přírodním zákonům. Nicméně existuje experimentální uspořádání, ve kterém je to možné. Zapojíme-li Peltierovův článek mezi odpor a cívku do elektrického oscilačního obvodu, kombinace elektrických a teplotních kmitů vede k ochlazení chladnější části Peltierova článku o 2 oC pod teplotu okolí bez dodávání energie. Peltierův článek je založen na tzv.Peltierově jevu, kdy elektrické napětí způsobí rozdíl teplot kvůli rozdílné pohyblivosti elektronů v různě teplých částech vodivého materiálu.

Ke spuštění kmitů v obvodu postačí rozdíl teplot na Peltierově článku. Teplota jeho chladnější části postupně klesne pod teplotu okolí. Popsaný oscilační obvod nefunguje v rozporu s druhou větou termodynamickou, jak by se mohlo zdát. Entropie celého systému totiž roste. „Teoreticky bychom mohli z vroucí vody udělat led bez vynaložení jakékoli energie,“ komentuje svůj objev A.Schilling z Curyšské univerzity. Využití jevu v praxi je možné, ale leží zatím v nedohlednu.

Petr Novotný 23.4.2019: Mohli tam dat kondenzator a dosahli by jeste nizsi teploty, protoze chladnouci kov energii vygeneruje a ta ho pak ochladi. S teplomerem a jednocipem nebo vhodnym termistorem by to mohli i nacasovat. Je to pekny trik, ale to je tak vse.

24.4.2019: Elektřina byla stovky let pouhým zajímavým trikem...

 
Odeslat komentář k článku "Chladí bez energie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chladí bez energie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace