Chaluhy ukládají CO2

8.8.2019
Citace:
A.Ortega et al., Important contribution of macroalgae to oceanic carbon sequestration, Nature Geoscience, 2019, doi: 10.1038/s41561-019-0421-8
Zdroj
Mnohobuněčná mořská řasa chaluha bublinatá (Fucus vesiculosus), foto Chaluhy Kristian Peters -- Fabelfroh 12:47, 31 December 2006 (UTC) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].

Mnohobuněčné mořské řasy, chaluhy nebo ruduchy (červené řasy), představují oproti dosavadním předpokladům významné hráče v globálním koloběhu uhlíku. Jako všechny fotosyntézující organismy vyrábějí organické sloučeniny z atmosférického oxidu uhličitého. Přestože vytvářejí velmi produktivní pobřežní ekosystémy, nezaznamenali jsme doposud, že by produkovaly jakékoli usazeniny obsahující uhlík. Nejnovější výzkum ukázal, že zbytky těl řas jsou mnohem odolnější a zpět na oxid uhličitý se rozkládají mnohem pomaleji, než jsme předpokládali. Analýza DNA identifikovala zlomky řas na otevřeném moři 5.000 km od místa, kde mohly vyrůst, a rovněž v hloubkách kolem 4.000 m.

Červená mořská řasa Asparagopsis taxiformis u pobřeží ostrova Reunion v Indickém oceánu, foto Jean-Pascal Quod [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].Ze zbytků řas plujících na hladině 69% klesne do hloubky větší než 1.000 metrů, odkud je návrat oxidu uhličitého do atmosféry velmi pomalý. První autorka publikace Alejandra Ortega z Vědecko-technologické univerzity krále Abduláha v Saudské Arábii (KAUST) uvádí: „Tyto poznatky mají dalekosáhlý význam pro popis globálního koloběhu oxidu uhličitého. Ukazuje se, že mnohobuněčné řasy jsou důležité pro ukládání uhlíku, a měly by se proto brát v úvahu při hodnocení obsahu uhlíku v oceánu.“ O reakci fotosyntézujících organismů na rostoucí koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře víme zatím příliš málo. I proto je pravděpodobnost dlouhodobých předpovědí klimatu pochybná, protože dosavadní modely tyto vlivy nezahrnují v dostatečné míře.

Erika Prášková 9.8.2019: Jak může v červených řasách probíhat fotosyntéza, když jsou červené? Chlorofyl je zelený.

Jindra Lacko 10.8.2019: S tou fotosyntézou je to složitější:

1) ruduchy chlorofyl mají (navíc k červeným barvivům)

2) fotosyntetizujicích barviv je víc, nežli jenom zelený chlorofyl

Červená barviva jsou zvláště vhodná pro fotosyntézu ve větších hloubkách, protože dobře chytají modré světlo. A modrá barva se ve vodě ztrácí nejpomaleji, a proto je jí v hloubce relativně nejvíc (viz modrý odstín fotek). Případně též https://cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy#Stavba_chloroplastu.

Pavel 11.8.2019: Možná to je proto, že fotosyntéza a chlorofyl spolu souvisí jen vzdáleně. Fotosyntéza je proces získávání energie ze slunečního záření a chlorofyl je jen jedno z mnoha barviv, které fotosyntetizující organismy k tomu využívají. Takže jak je to možné? Protože chaluhy používají jiné barvivo než chlorofyl, případně kromě chlorofylu.

 
Odeslat komentář k článku "Chaluhy ukládají CO2 "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chaluhy ukládají CO2 " e-mailem

Diskuse/Aktualizace