Buch do dřeva!

12.1.2020
Citace:
Ammie K. Kalan et al., Chimpanzees use tree species with a resonant timbre for accumulative stone throwing, Biology Letters, 2019, doi: 10.1098/rsbl.2019.0747
Zdroj
Šimpanz se chystá k úderu kamenem do afrického stromu Treculia africana, jehož ovoce také požívá, foto Ammie K. Kalan et al.,  Chimpanzees use tree species with a resonant timbre for accumulative stone throwing, Biology Letters, 2019, doi: 10.1098/rsbl.2019.0747.

Šimpanzi občas třísknou kamenem do stromu, jak vidíme na videu. Vybírají si stromy s tvrdým, hustým dřevem. Úder zní pěkným hlubokým tónem a je slyšet daleko. „Zkoumali jsme zvukové vlastnosti sedmi druhů stromů, které šimpanzi používají pro házení kamene, a porovnali jsme je s akustickými charakteristikami druhů dřevin, které nepoužívají. Když jsme poprvé viděli šimpanzy opakovaně házet kameny na kmeny stromů, až se tam tvořily hromady kamenů, byli jsme velmi překvapeni. Naše současné výsledky nyní naznačují, že toto chování slouží komunikaci. Dále podrobně prozkoumáme výběr jednotlivých stromů a místa, kde kameny hází, abychom se dozvěděli více o tomto tajemném chování,“ shrnuje první autorka publikace Ammie A. Kalan z Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie v Lipsku.

 
Odeslat komentář k článku "Buch do dřeva! "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Buch do dřeva! " e-mailem

Diskuse/Aktualizace