Bolí, bolí

19.8.2019
Citace:
H.Abod et al., Specialized cutaneous Schwann cells initiate pain sensation, Science 16 Aug 2019: Vol. 365, Issue 6454, pp. 695-699, DOI: 10.1126/science.aax6452
Zdroj
Mikroskopický snímek barvené gliové buňky (glie) z kultury mozkových buněk. Jde o typ glie, který nazýváme kvůli jeho tvaru astrocyt, foto Bruno Pascal [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

Dosud neznámý typ receptorů bolesti vytvářejí nečekaně gliové buňky. Dosud jsme je pokládali pouze za podpůrné buňky neuronů, které je podepírají, kryjí, elektricky izolují nebo vyživují, jak kde. Nicméně pokusy na laboratorních myších ukázaly,že síťky z propletených nervových a gliových buněk, které procházejí ze škáry do pokožky, nejsvrchnější vrstvy kůže, po mechanickém podráždění vysílají signály přes míchu do mozku.

„Objev mění naše chápaní mechanismu vnímání bolesti a může mít význam pro porozumění příčin chronické bolesti,“ soudí prof.Patrik Ernfors ze švédského Karolinska Institutet. Nové receptory nalezli a testovali objevitelé zatím jen u myší, nicméně lze velmi důvodně předpokládat, že je máme také. Zajímavé je, že jde o první známý receptor mechanického podráždění, který tvoří jiné než nervové buňky. Dosud jsme předpokládali, že bolest vnímáme prostřednictvím podráždění pouhých zakončení nervových buněk v kůži.

 
Odeslat komentář k článku "Bolí, bolí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bolí, bolí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace