Blahodárné působení fluoru

31.7.2013

O prospěšnosti fluoru pro zpevnění naší zubní skloviny víme již dlouhou dobu. Zubní pasty, ústní vody a další produkty ústní hygieny i sůl obohacené fluorem jsou zcela běžnými produkty. Dosud se předpokládalo, že jeho blahodárné působení spočívá v tom, že mění hydroxyapatit (hydroxofosforečnan vápenatý) , hlavní složku skloviny, v pevnější fluorapatit. Poslední výzkumy prof. Karin Jacobs a jejích kolegů z Universität des Saarlandes v sárském Saarbrückenu ukazují, že přítomnost fluoru rovněž snižuje přilnavost bakterií k povrchu zubů, čímž ztěžuje bakteriím jejich destrukční působení.

Inteligent 1.8.2013: Blahodárné působení fluoru? Autorum knihy Doba jedova se zatmelo pred ocima!!! (estli se nepletu Strumecka a Patocka a spol.) Fluor je dobry tak akorat pro vyrobce a jejich pseudovyzkumy, jinak nema zvyseny prijem pro telo opodstatneni, stejne jako prehanana dezinfekce domacnosti, stejne jako uzivani antibiotik a chemoterapeutik, v prirode se moc ve forme ve vode rozpustnych sloucenim nevyskytuje, lidske telo na takove komplexni slouceniny fluoru neni staveno a dochazi pravdepodobne k synergickemu dysruptivnimu pusobeni (metabolicky rozvrat) spolu s hlinikem v fluorohlinitych komplexech (viz. studie v knize). Takze po 25 letech cisteni zubu jsem prestal, kazy nemam a o jine zdr. problemy nestojim. Tesilo mne.

akademon.cz 8.8.2013: Nevěřte nekriticky knihám :-). 25 let jste si čistil zuby fluorovanou pastou, žádné potíže nemáte a kazy také ne. Věříte více knize psané za účelem maximálního prodeje nebo vlastní zkušenosti?

Jindra 25.9.2013: Myslím, že nejlépe je otázka rizik fluoridizace zodpovězena v mém oblíbeném filmu Stanley Kubricka Doktor Divnoláska (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb). Pro přesvědčení, že fluor vypouštějí do vody Sověti za účelem kontaminace "cenných tělesných tekutin" vyvolá generál Jack D. Ripper jadernou válku.

Martin K 26.9.2013: Problém sloučenin fluoru je zřejmě v tom že po vyčištění jejich malá část zůstává v ústech a ty pak precházejí do trávicího systému. Na zubní pastě bývá uvedeno dávkování, tj. nanést na kartáček množství o velikosti malého hrášku. Lze z toho selským rozumem vyvodit, že to s jeho bezpečností tak slavné nebude. Z chemie je známo že fluor vytěsňuju ze sloučením nižší halogeny, což by mohlo být problém u hormonů štítné žlázy jež obsahují jód. Podíváteli se na bezpečnostní list fluoridu sodného NaF (složka zubní pasty) najdete pod položkou bioakumulační schopnost údaj nepředpokládá se, nebo nezkoumán, čili do té doby než se objeví nezaujatý, seriózní výzkum je lépe se těmto látkám vyhnout. Pod flourem se v periodické tabulce na nachází podobný prvek chlor u nehož byla v určitých sloučeninách bioakumulační schopnost prokázána (PCB, DDT)

 
Odeslat komentář k článku "Blahodárné působení fluoru "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Blahodárné působení fluoru " e-mailem

Diskuse/Aktualizace