Bílá děsí

13.10.2019
Citace:
L.M: San-Jose et al., Differential fitness effects of moonlight on plumage colour morphs in barn owls, Nature Ecology & Evolution, volume 3, pages 1331–1340 (2019) doi :10.1038/s41559-019-0967-2
Zdroj
Dva odlišně vybarvené exempláře sovy pálené, foto  Alexandre Roulin.

Překvapivě je sova pálená (Tyto alba, angl. barn owl) s bílým peřím při lovu za jasných měsíčních nocí úspěšnější než příbuzná s narezlým. Vyplývá to z dlouhodobého sledování rovněž pomocí přesného GPS. Jak vidíme na obrázku, sova pálená se vyskytuje ve dvou variantách. Očekávali bychom, že bílá bude vidět lépe a kořist získá více času uniknout. Nicméně významnou roli hraje strach potenciální kořisti, drobných nočních živočichů, z přílišného světla. Rychle se blížící jasný bílý přízrak tvorečka vyděsí, což se mu stane osudným. Experiment ukazují, že prvotním úlekem způsobený krátký okamžik strnutí je při útoku běloperky o něco delší.

V anglickém textu se pro odlišné varianty zbarvení peří používají výrazy white a red. Nicméně při pohledu na obrázek se mi jeví, že této barvě spíše odpovídá český výraz narezlý nebo nahnědlý.

 
Odeslat komentář k článku "Bílá děsí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bílá děsí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace