Beton se omyje

13.1.2020
Citace:
Binbin Dong et al. Simple Fabrication of Concrete with Remarkable Self-Cleaning Ability, Robust Superhydrophobicity, Tailored Porosity, and Highly Thermal and Sound Insulation, ACS Applied Materials & Interfaces 2019, 11, 45, 42801-42807, DOI: 10.1021/acsami.9b14929
Zdroj
Chemická struktura oktanu a polydimethylsiloxanu, video Binbin Dong et al. Simple Fabrication of Concrete with Remarkable Self-Cleaning Ability, Robust Superhydrophobicity, Tailored Porosity, and Highly Thermal and Sound Insulation, ACS Applied Materials & Interfaces 2019.

Porézní beton, který samostatně udržuje čistotu, lze připravit pomocí nové technologie z emulze s uhlovodíkem oktanem. Kliknutím na obrázek spustíme video, které ukazuje reakce nového materiálu na různé typy znečištění. Klíčové je vytvoření silně hydrofobního povrchu i v pórech do hloubky směsi, nikoliv pouze povrchovým nátěrem, který je snadné porušit. Betonovou směs smísíme za pomoci emulgátoru s roztokem polydimethylsiloxanu v oktanu a necháme standardně vytvrdit. Odpařením oktanu vznikne struktura s velmi homogenní distribucí pórů o průměru kolem 15 mikrometrů s celkovou porozitou 56,3 až 77,4%.

Samozřejmě porézní beton není vhodný pro silně zatěžované nosné prvky, avšak jeho pevnost je slušná, takže ve stavebnictví uplatnění najde. Velkou výhodou je nízká tepelná vodivost a silné pohlcování zvuku, takže zabrání tepelným ztrátám a dobře odizoluje rámus ze sousedství. Nevýhodou při vytvrzování je odpařování uhlovodíku oktanu, který je hořlavý jako automobilový benzín a přispívá ke znečištění ovzduší. Další video, jak nový beton reaguje na znečištění, můžeme shlédnout zde, zde nebo zde (vida Binbin Dong et al., ACS Applied Materials & Interfaces 2019, 11, 45, 42801-42807).

 
Odeslat komentář k článku "Beton se omyje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Beton se omyje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace