Barvení laserem

4.2.2008
Zleva doprava zlatě zbarvený hliník, modře zbarvený titan, zlatě zbarvená platina (foto Richard Baker, University of Rochester)

Působíme-li na povrch různých kovů laserem, můžeme změnit jejich barvu. Na povrchu titanu vytvoříme černou nebo modrou vrstvu, na hliníku zlatou, modrou nebo šedivou a na platině zlatou. Chemická podstatu kovů se vůbec nemění, pouze laserový paprsek přetaví povrch, na kterém vzniknou dutiny a výstupky nanometrových rozměrů. Interference dopadajícího světla dá vzniknout pozorovaným barvám. Doc.Chunlei Guo se svými spolupracovníky z americké University of Rochester tento proces zvládl reprodukovatelným způsobem a dokonce umí vytvářet na povrchu jednoho kovu odlišné barvy.

Tento proces nesmíme zaměňovat s tzv. eloxováním hliníku, kdy na jeho povrchu vytváříme nejprve působením elektrického proudu ochranou vrstvu oxidu hlinitého. Ta pak získá zabarvení díky absorpci různých barevných pigmentů. Zajímavé by bylo porovnat novou technologii se středověkými způsoby zdobení kovů pomocí žíhání v plameni.

 
Odeslat komentář k článku "Barvení laserem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Barvení laserem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace