Bakterie ničí bakterie

22.1.2019
Citace:
Qisheng Jiang et al., Photothermally Active Reduced Graphene Oxide/Bacterial Nanocellulose Composites as Biofouling-Resistant Ultrafiltration Membranes, Environ. Sci. Technol., 2019, 53 (1), pp 412–421, DOI: 10.1021/acs.est.8b02772
Zdroj
Membrána z čisté nanocelulózy (D), její povrch (E) a řez (F) na snímku rastrovací elektronového mikroskopu. Na obrázích G, H, a I vidíme ve stejném pořadí totéž, ale pro nanocelulózovou membránu s grafenem (upraveno podle Qisheng Jiang et al., Photothermally Active Reduced Graphene Oxide/Bacterial Nanocellulose Composites as Biofouling-Resistant Ultrafiltration Membranes, Environ. Sci. Technol., 2019, 53 (1), pp 412–421).

Bakterie pomáhají vytvořit filtr, který hubí bakterie. Při řádném krmení sacharidy produkuje Gluconacetobacter hansenii nepatrná celulózová vlákénka. Za přítomnosti miniaturních plátků zoxidovaného grafenu vznikne nerozdělitelné spleť vláknité celulózy a grafenu. Promývání hydroxidem zahubí a rozloží bakterie, které materiál vytvořily. Vyrobíme-li z něj filtr, vyčistí bakteriemi kontaminovanou vodu. Grafen silně absorbuje světlo, takže po ozáření se ohřívá a teplota vody v jeho okolí dosáhne 70 oC, což je dostatek na zahubení mikroorganismů. Jde o jakousi mikropasterizaci.

Materiál zůstává stabilní v rozumném rozmezí pH a vydrží více než dosavadní celulózové filtry připravení jinými metodami. Funguje dvakrát rychleji a za nižšího tlaku než současná ultrafiltrace. „Jde vlastně o 3D tisk pomocí mikroorganismů. Do bakteriální nanocelulózy můžeme takto přidat, co chceme,“ říká jeden z výzkumníků, Young-Shin Jun z Washington University v Saint. Louis. Na obrázku vidíme membránu z čisté nanocelulózy (D), její povrch (E) a řez (F) na snímku rastrovací elektronového mikroskopu. Na obrázcích G, H, a I vidíme ve stejném pořadí totéž, ale pro nanocelulózovou membránu s grafenem (upraveno podle Qisheng Jiang et al., Photothermally Active Reduced Graphene Oxide/Bacterial Nanocellulose Composites as Biofouling-Resistant Ultrafiltration Membranes, Environ. Sci. Technol., 2019, 53 (1), pp 412–421).

 
Odeslat komentář k článku "Bakterie ničí bakterie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bakterie ničí bakterie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace