Bakterie nahradí pesticidy

11.3.2019
Citace:
A.J.Mullins et al., Genome mining identifies cepacin as a plant-protective metabolite of the biopesticidal bacterium Burkholderia ambifaria, Nature Microbiology (2019) DOI:10.1038/s41564-019-0383-z ID
Zdroj
Chemická struktura antibiotika cepacin A.

Jako alternativa jedovatých pesticidů testují vědci bakterii Burkholderia ambifaria, která likviduje rostlinné patogeny díky antibiotiku cepacin. Na druhou stranu způsobuje těžké zápaly plic nemocným cystickou fibrózou. Podrobný výzkum genomu ukázal řešení problému. Genetici identifikovali plazmid, který není pro přežití bakterie nutný a zodpovídá za virulenci B. ambifaria. Bez něj nadále produkuje cepacin a hubí mikroorganismy, ale lidi nenapadá. Plazmid je kruhová molekula ribonukleové kyseliny, jejichž prostřednictví bakterie přenášejí dědičnou informaci, některé výlučně.

„Prospěšné bakterie jako Burkholderia, které se přirozeně vyvíjely s rostlinami, hrají klíčovou roli v udržitelné budoucnost,. Musíme porozumět rizikům, zmírnit je a hledat rovnováhu, která funguje pro všechny. Doufáme, že díky naší práci bude Burkholderia použitelná jako účinný biopesticid, s konečným cílem, aby zemědělství a výroba potravin byly bezpečnější, udržitelnější a bez toxinů,“ komentuje šéf výzkumu Eshwar Mahenthiralingam z Cardiff University.

 
Odeslat komentář k článku "Bakterie nahradí pesticidy "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bakterie nahradí pesticidy " e-mailem

Diskuse/Aktualizace