Antikoncepční flastr

29.1.2019
Citace:
Wei Li et al., Rapidly separable microneedle patch for the sustained release of a contraceptive, Nature Biomedical Engineering (2019), https://doi.org/10.1038/s41551-018-0337-4
Zdroj
Nahoře chemická struktura levonorgestrelu, dole progesteronu.

Antikoncepci lze podávat pomocí speciální náplasti, kterou přilepíme a okamžitě odtrhneme. Lepivou stranu pokrývají nepatrné plastové jehličky se sloučeninou levonorgestrel, derivátem ženského pohlavního hormonu progesteronu. Chemickou strukturu obou vidíme na obrázku. Při nalepení proniknou jehličky z polymléčné kyseliny do kůže a zůstanou v ní i po odtržení. Pomalu se rozpouštějí a uvolňují levonorgestrel. Experimenty prováděné na laboratorních myších ukazují, že stabilní hladinu sloučeniny v těle udrží po dobu jednoho měsíce.

Levonorgestrel zabraňuje oplození vajíčka nebo jeho usazení v děloze. V humánním lékařství slouží jako aktivní látka pilulek, které po nechráněném styku zabraňují otěhotnění. „S naší náplastí získají ženy možnost dlouhodobé antikoncepce, kterou mohou aplikovat samy. Předpokládáme, že bude dostatečně levná, aby se uplatnila i v rozvojových zemích,“ hodnotí člen výzkumného týmu Mark R. Prausnitz z Georgia Institute of Technology.

 
Odeslat komentář k článku "Antikoncepční flastr "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Antikoncepční flastr " e-mailem

Diskuse/Aktualizace