AI spisuje

22.3.2019
Citace:
A.Radford et al., LanguageModelsareUnsupervisedMultitaskLearners, https://d4mucfpksywv.cloudfront.net/better-language-models/language_models_are_unsupervised_multitask_learners.pdf - https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-16800-1
Zdroj
Talos, dle řecké mytologie gigantický bronzový robot nadaný umělou inteligencí, bránící Krétu, Bulfinch, Thomas, Public domain.

Umělá inteligence GPT-2 kalifornského týmu OpenAI zvládá psaní krátkých textů. Na pár člověkem psaných vět naváže několika smysluplnými odstavci. Pracuje na základě velmi jednoduchého algoritmu. Z předchozího slova předpovídá následují. Autoři ji trénovali na 40 GB internetových textů, což je stěží představitelné množství znaků. Podívejme se, jak GPT-2 rozvinula podkladek, vše v překladu do češtiny z anglického originálu: Dnes byl v Cincinnati ukraden vlak přepravující registrovaný jaderný materiál. Jeho poloha není známa.

GPT-2 pokračovala zcela volně a samostatně: „Ministerstvo energetiky Spojených států v emailové zprávě ohijským mediím oznámilo, že spolupracuje s Federální správou železnic na nalezení zloděje.

„Krádež jaderného materiálu bude mít závažné negativní dopady na veřejné a environmentální zdraví, pracovní sílu a ekonomiku našeho státu,“ uvedl ve svém prohlášení Tom Hicks, americký ministr energetiky. „Naší hlavní prioritou je zajistit ukradené a zabránit opakování.“

Zcizený materiál byl ukraden z jaderného výzkumného zařízení Triangle Park náležícího Cincinnatské univerzitě, uvádí zpráva z vládních míst.

GPT-2 připojila ještě několik dalších vět, které zájemci najdou zde spolu s další výtvory AI. Nutno podotknout, že smysluplný text vznikne v jednom z deseti pokusů. Jde-li o mediálně hodně pokryté téma, úspěšnost roste na 50%. V experimentu šlo o zadání na téma brexit, Miley Cyrus a Pán prstenu. Přísně odborné nebo silně esoterické texty nezvládá GPT-2 vůbec. Vzhledem ke značnému nebezpečí zneužití autoři zatím uvolnili jen velmi zjednodušenou verzi.

10.4.2019: Akademické nakladatelství Springer Nature vydalo první knihu vytvořenou umělou inteligencí na základě algoritmu vyvinutého na Goethe-Universität ve Frankfurtu. Jde o monografii o lithiových elektrochemických článcích.

 
Odeslat komentář k článku "AI spisuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "AI spisuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace