3D tisk kovů

14.7.2013
Struktura vytištěná z jednotlivých kapiček slitiny Ga a In, Ladd, C., So, J.-H., Muth, J. and Dickey, M. D. (2013), 3D Printing of Free Standing Liquid Metal Microstructures. Adv. Mater..

Zajímavých výsledků při 3D tisků z kovů dosáhl tým Michaela D. Dickeyho z North Carolina State University. 3D tisky vytvářejí z kapiček slitiny kovů galia (75%) a india (25%), která taje za pokojové teploty 15,7 stupňů Celsia. Vysoké povrchové napětí, které vzniká díky vrstvě oxidů na povrchu slitiny, zabrání splynutí kapek a nechá tiskem vytvořenou strukturu beze změny. Vytištěnou strukturu z jednotlivých kapiček slitiny vidíme na obrázku (Ladd, C., So, J.-H., Muth, J. and Dickey, M. D. (2013), 3D Printing of Free Standing Liquid Metal Microstructures. Adv. Mater.. doi: 10.1002/adma.201301400). Postup tisku můžeme shlédnout zde. Nejrozšířenější používané metody kovových 3D tisků je laserové spékání z jemného prášku nebo odtavováním drátu.

29.2.2016: S podstatným rozšířením možností 3D tisku z kovů přichází bostonská společnost NVBOTS, startup založený na základě výzkumů na MIT. Jejich 3D tiskárna zvládne pracovat s 20 různými kovy nebo jejich slitinami, konkrétně s platinou včetně její slitiny s iridiem, dále zirkoniem, zlatem, stříbrem, tantalem, hliníkem, niklem a jeho slitinou s mědí nebo titanem, bronzem, nerezovou ocelí, hafniem, titanem, cínem, zinkem, olovem, paladiem, molybdenem a niobem. Výčet je skutečně impozantní a zdaleka není konečný. Experti z MIT a NVBOTS stále pracují na jeho rozšíření.

23.1.2017: Společnost Vader Systems z amerického Getzville přichází na trh s novou 3D tiskárnou, která tiskne pomocí roztaveného kovu, který proudí z trysky tenkým praménkem. Jak to funguje, můžeme shlédnout na tomto videu. Společnost založil Zack Vader, který metodu vynalezl před pěti lety jako student University of Buffalo, spolu se svými rodiči.

 
Odeslat komentář k článku "3D tisk kovů "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "3D tisk kovů " e-mailem

Diskuse/Aktualizace