Světla se nebojí

27.11.2018
Citace:
Czaczkes, T.J., Bastidas-Urrutia, A.M., Ghislandi, P. et al. Sci Nat (2018) 105: 64. https://doi.org/10.1007/s00114-018-1589-2
Zdroj
Pavouk snovačka půdní, foto Fritz Geller-Grimm, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, from Wikimedia Commons.

Noc ve městě díky osvětlení není přírodně temná. Jde o zásadní rozdíl oproti noční černočerné tmě, na kterou všichni tvorové během vývoje přivykli. Světelné znečištění např. narušuje orientaci stěhovavých ptáků a některé druhy hmyzu ohrožuje přímo smrtelně. Na druhou stranu jsou i vítězové. Jistě všichni známe vypasené pavouky trůnící v sítích poblíž rozsvícených pouličních lamp.

Pavouk snovačka půdní (Steatoda triangulosa, angl. triangulate cobweb spider) patří do druhé skupiny. Anglické i latinské jméno nese podle trojúhelníkového vzoru na zádech, který vidíme na obrázku. Jde o kosmopolitní druh velký 3 - 6 mm rozšířený prakticky po celém světě. Často ji nacházíme v našich obydlích a žije i v přírodě, i když se tam hůře hledá. Venkovská populace snovačky buduje sítě spíše v temnotě (63%). Městským snovačkám je to fuk. Na světle nacházíme 49% procent jejích sítí.

„Možná dávají přednost světlu, protože tam najdou více potravy. Rovněž je možné, že pavouci, kteří se světlem nenechají rušit, přezimují v budovách a častěji přežívají,“ zamýšlí se nad příčinami pozorovaného jevu Tomer J. Czaczkes z Universität Regensburg, první autor publikace. Pro zajímavost dodejme, že mezi početné snovačky patří ne úplně zaslouženě neblaze proslulá snovačka jedovatá zvaná černá vdova (Latrodectus mactans).

 
Odeslat komentář k článku "Světla se nebojí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Světla se nebojí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace